Spanguolėse esantys pektinai, kurie pasižymi antibakterinėmis savybėmis, todėl šios uogos vartojamos sergant virškinamojo trakto ligomis.
Spanguolės liaudies medicinoje
Liaudies medicina vertina spanguolėse esančius pektinus, kurie pasižymi antibakterinėmis savybėmis, todėl šios uogos vartojamos sergant virškinamojo trakto ligomis. Taip pat pektinai lėtina aterosklerozę. Spanguolėse esantys flavonolai ir fenolinės rūgštys stiprina kapiliarų sieneles, didina kraujagyslių elastingumą ir mažina uždegiminius procesus. Uogose esančios ursolo ir oleanolo rūgštys pasižymi antimikrobiniu, žaizdas gydančiu ir tonizuojančiu poveikiu bei efektyviai gydo Adisono ligą. Šiose uogose yra leukoantocianų, kurie slopiną auglių vystymąsi, ir katechinų, kurie gydant auglius sustiprina rentgeno spindulių efektą. Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad spanguolės turi ir priešvėžinių savybių.
Spanguolės?
Spanguolės turi antioksidancinių savybių, todėl valgant šias uogas galima sumažinti širdies ligų ir vėžinių susirgimų riziką. Uogos taip pat naudingos patiriantiems stresą, dirbantiems fizinį arba protinį darbą, kadangi spanguolės daro teigiamą poveikį smegenims. Spanguolės taip pat padeda apsisaugoti nuo senatvinių neurologinių ligų ir silpnaprotystės. Uogose esantis vitaminas B teigiamai veikia ne tik nervų sistemą, bet taip pat yra naudingas nagams ir plaukams. O iš spanguolių gaminamas gėrimas mažina nuovargį, didina darbingumą ir suaktyvina smegenų darbą. Be to, spanguolės padeda sureguliuoti hormonų pusiausvyrą organizme.
Spanguolės teigiamai veikia žarnyną ir virškinimo sistemą. Šias uogas patariama vartoti po antibiotikų vartojimo, kai reikia atstatyti žarnyno mikroflorą. Spanguolės taip pat gerina apetitą, virškinimo procesą ir padeda gydyti gastritą bei sumažėjusį rūgštingumą. Uogose esanti biologiškai aktyvi medžiaga betainas padeda gydyti uogas ir mažina cholesterino kiekį kraujyje. Spanguolėse esantys flavonoidai ir polifenoliai mažina blogojo cholesterolio kiekį ir taip padeda išvengti aterosklerozės bei infarkto.
Spanguolių nauda pastebima ir dantenų ligų gydyme, nes uogose esančios medžiagos trukdo bakterijoms prisitvirtinti burnos ertmėje. Nepaisant to, kad panašių, dantenų ligas gydančių, medžiagų randama ir mėlynėse, manguose, persikuose, avietėse ir slyvose, jos neprilygsta spanguolių efektyvumui.
Spanguolių nauda sveikatai
- Šlapimo takų infekcijos – spanguolės, turbūt, viena geriausiai žinomų priemonių, siekiant apsisaugoti nuo šlapimo takų infekcijų. Didelis proantocianidų kiekis spanguolėse saugo nuo tam tikrų bakterijų, įskaitant E. coli, sukibimo su šlapimo takų sienelėmis ir tokiu būdu kovoja su infekcijomis.
- Širdies ir kraujagyslių ligos – kai kurie tyrimai rodo, kad spanguolėse esantys polifenoliai gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Jos užkerta kelią trombocitų sukibimui ir saugo nuo uždegimų, mažina kraujo spaudimą.
- Vėžys – tyrimai parodė, kad spanguolės padeda sulėtinti naviko vystymąsi ir saugo nuo prostatos, kepenų, krūties, kiaušidžių ir gaubtinės žarnos vėžio formų.
- Dantys – spanguolės gali padėti apsisaugoti nuo dantenų ligų. Proantocianidai, saugantys nuo šlapimo takų infekcijų, taip pat gali padėti palaikyti gerą dantų sveikatą, nes jie saugo nuo bakterijų sukibimo prie dantų.
- Skrandžio opa – spanguolės saugo nuo H. plyori (Helicobacter pylori) baterijos, kuri prikimba prie ląstelės sienelės ir gali sukelti skrandžo opas.
Maistinės spanguolių savybės
- Vitamino C šaltinis – tai natūralus galingas antioksidantas, kuris saugo nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio ir didina organizmo atsparumą prieš įvairius uždegimus.
- Vitaminas E – tai dar vienas galingas antioksidantas, kuris dalyvauja imuninės sistemos funkcijose ir gali padėti apsisaugoti nuo lėtinių ligų, kurias gali sukelti laisvieji radikalai.
- Maistinės skaidulos – didelis maistinių skaidulų kiekis siejamas su mažesne tikimybe susirgti vainikinių širdies arterijų ligomis, insultu, hipertenzija, diabetu, nutukimu ir tam tikromis virškinimo ligomis. Maistinės skaidulos reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, apetitą, palaiko žarnyno švarą ir mažina kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje. (plačiau skaitykite: Maistinės skaidulos ir jų nauda organizmui).
- Be to, spanguolėse yra vitamino K, mangano ir kitų augalinės kilmės maistinių medžiagų, kurios saugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali padėti apsisaugoti nuo vėžio.
Spanguolės maiste
Dėl tam tikrų organinių rūgščių spanguolės ilgai negenda, todėl įsigijus šias uogas nereikia skubiai jų apdorotu ir valgyti jas šviežias. Būtent šviežiose uogose yra daugiausia naudingų medžiagų. Spanguoles taip pat galima paruošti ir žiemai – virti uogienes, šaldyti ar spausti sultis.
Tiesa, spanguolių nauda gali mėgautis ne visi. Spanguolėse esančios rūgštys netinka sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige bei kepenų ligomis, todėl trintas spanguoles ir grynas jų sultis šiems žmonėms patariama vartoti itin atsargiai. Tuo tarpu virškinamojo trakto sutrikimų turintiems žmonėms reikėtų atsargiau vartoti spanguolių kisielių ar morsą.