Mes naudojame slapukus, kurie užtikrina, kad Jums bus patogu naudotis tinklalapiu. Privatumo politika.
Accept
Naudasveikatai.lt - Sveika gyvensena, sveika mityba, sveikatos naujienos
  • Pagrindinis
  • Sveikata
    Sveikata
    Sveikatos naujienos, naujausi medicinos pasiekimai, pokyčiai sveikatos apsaugos sistemoje, psichologija, sveikas kūnas, ligų simptomai, sveika gyvensena, farmacija, probiotikai.
    Rodyti daugiau
    TOP Straipsniai
    Grikiai ir jų nauda sveikatai
    3 sausio, 2023
    Spanguolės ir jų nauda mūsų sveikatai
    3 sausio, 2023
    Gerosios ir blogosios bakterijos. Mūsų sveikatos globotojai ir priešai.
    4 sausio, 2023
    Paskutinės naujienos
    CBD: naujas būdas pagerinti seksualinę funkciją ir malonumą
    24 sausio, 2023
    Psichologinis smurtas: kodėl kartais jo nepastebime ar nenorime pastebėti?
    13 sausio, 2023
    Gerosios ir blogosios bakterijos. Mūsų sveikatos globotojai ir priešai.
    4 sausio, 2023
    Spanguolės ir jų nauda mūsų sveikatai
    3 sausio, 2023
  • Maistas
    Maistas
    Sveikas maistas, sveika mityba – kokios jos funkcijos, kaip rasti balansą tarp sveiko ir „nesveiko“ maisto, koks maistas yra sveikas ir kokius maisto vartoti norint…
    Rodyti daugiau
    TOP Straipsniai
    Serbentai – naudingi nuo lapų iki sėklų
    3 sausio, 2023
    Medus ir jo nauda sveikatai
    3 sausio, 2023
    Ryžiai – nauda sveikatai ar žala?
    3 sausio, 2023
    Paskutinės naujienos
    Šaltalankis – ar tikrai gamtos vaistas ir organizmo stebuklas? Nauda sveikatai ir daugiau
    4 sausio, 2023
    Ryžiai – nauda sveikatai ar žala?
    3 sausio, 2023
    Medus ir jo nauda sveikatai
    3 sausio, 2023
    Serbentai – naudingi nuo lapų iki sėklų
    3 sausio, 2023
  • Grožis
    Grožis
    Žmogaus grožis dažnai siejamas su jaunyste, šarmu, elegancija, seksualumu, grakštumu, sveikumu. Grožis yra ryškus tikrovės poveikis arba įsimenanti jos patirtis. Grožis atsiranda tuomet, kai nuskaidrėja…
    Rodyti daugiau
    TOP Straipsniai
    Kolagenas – svarbiausias organizmo baltymas. Ar žinai apie jį?
    3 sausio, 2023
    Geresnis miegas – geresnis Tu
    3 sausio, 2023
    Kaip numesti svorio išlaikant sveikatą?
    19 rugsėjo, 2021
    Paskutinės naujienos
    Geresnis miegas – geresnis Tu
    3 sausio, 2023
    Kolagenas – svarbiausias organizmo baltymas. Ar žinai apie jį?
    3 sausio, 2023
    Kaip numesti svorio išlaikant sveikatą?
    19 rugsėjo, 2021
    Reguliarus vaikščiojimas padeda sumažinti ankstyvos mirties, vėžio ir demencijos riziką
    29 rugpjūčio, 2021
  • Mityba
    Mityba
    Sužinokite, kas yra sveikas maistas, kokiais mitybos principais reikėtų vadovautis, kad turėti gražų kūną. Pasinaudokite probiotikais, fermentuotais gėrimais, norint turėti tvarkingą mitybą.
    Rodyti daugiau
    TOP Straipsniai
    Lieknėti padedantys gėrimai
    31 rugpjūčio, 2021
    Grikiai ir jų nauda sveikatai
    3 sausio, 2023
    Spanguolės ir jų nauda mūsų sveikatai
    3 sausio, 2023
    Paskutinės naujienos
    Spanguolės ir jų nauda mūsų sveikatai
    3 sausio, 2023
    Grikiai ir jų nauda sveikatai
    3 sausio, 2023
    Lieknėti padedantys gėrimai
    31 rugpjūčio, 2021
  • Miegas
    Miegas
    Miegas svarbus smegenų vystymuisi. Geriausias būdas sužinoti, kam reikalingas miegas, – nemiegoti. Miego fazės. Suaugęs darbingo amžiaus žmogus per parą turėtų miegoti maždaug 7-9 valandas
    Rodyti daugiau
    TOP Straipsniai
    Geresnis miegas – geresnis Tu
    3 sausio, 2023
    Gero miego paslaptys: 7 papildai, kurie padės jūsų miegui
    14 sausio, 2023
    Paskutinės naujienos
    Gero miego paslaptys: 7 papildai, kurie padės jūsų miegui
    14 sausio, 2023
    Geresnis miegas – geresnis Tu
    3 sausio, 2023
  • Sportas
    Sportas
    Sportas turi labai didelį poveikį mūsų kasdieniam gyvenimui ir sveikatos būklei. Pagrindinė sporto nauda yra ta, kad jis suteikia unikalią galimybę turėti sveiką kūną, jau…
    Rodyti daugiau
    TOP Straipsniai
    Sportas: svarbi sveikatos gerinimo priemonė
    24 sausio, 2023
    Paskutinės naujienos
    Sportas: svarbi sveikatos gerinimo priemonė
    24 sausio, 2023
Reading: Medus ir jo nauda sveikatai
Dalintis
Aa
Naudasveikatai.lt - Sveika gyvensena, sveika mityba, sveikatos naujienos
Aa
  • Maistas
  • Sveikata
  • Mityba
  • Miegas
  • Grožis
  • Sportas
Paieška
  • Pagrindinis
  • Grožis
  • Maistas
  • Mityba
  • Sveikata
  • Sportas
Follow US
  • Advertise
© 2023 Naudasveikatai.lt. Nepriklausomas informacijos šaltinis. Visos teisės saugomos.
Naudasveikatai.lt - Sveika gyvensena, sveika mityba, sveikatos naujienos > Straipsniai > Maistas > Medus ir jo nauda sveikatai
Maistas

Medus ir jo nauda sveikatai

Medus, kaip ir žinome, yra vitaminų ir mineralų šaltinis, saugantis virškinamąjį traktą bei pasižymintis antibakteriniu ir antigrybeliniu poveikiu.

Atnaujintas 2023/01/03 at 3:32 PM
Naudasveikatai.lt
Dalintis
5 min skaityti
Dalintis


Medus – natūralus saldiklis, kurį pagamina bitės iš augalų žieduose esančio nektaro. Turbūt kiekvienam iš mūsų teko girdėti apie medaus naudą žmogaus organizmui. 

Turinys:
MedusMedaus rūšys LietuvojeMedaus nauda sveikataiMedaus vartojimas

Medus

Medus – saldus, tąsus skystis, kurį iš nektaro pagamina bitės. Pagrindinės medaus sudedamosios dalys yra vanduo, angliavandeniai, kurių didžiąją dalį sudaro fruktozė ir gliukozė, mineralinės medžiagos (kalcis, geležis, natris, magnis, kalis ir kt.), vitaminai (vitaminas C, B grupės vitaminai ir kt.) bei fermentai (gliukozės oksidazė ir kt.).

Šviežias medus yra tirštas, tąsus, skaidrus, tačiau, bėgant laikui, sustandėja dėl natūralaus kristalizacijos proceso, kurį nulemia daug įvairių veiksnių, pavyzdžiui, medaus rūšis, jo laikymo sąlygos, oro sąlygos, kuomet buvo renkamas nektaras ir kt.

Didelis fruktozės ir gliukozės santykis bei mažas gliukozės ir vandens santykis sąlygoja lėtesnį kristalizacijos procesą. Pagrinde kristalizuojasi gliukozė ir sacharozė, o fruktozė išlieka skysta, todėl kuo daugiau meduje randama fruktozės, tuo ilgiau medus išlieka skystas ir tąsus. Kuomet didėja gliukozės koncentracija meduje, gliukozė tampa nebetirpi vandenyje ir tai pagreitina kristalizacijos procesą.

Išskiriama nemažai skirtingų medaus rūšių, priklausomai nuo to, iš kokių augalų bitės surenka nektarą. Vienos iš populiariausių rūšių Lietuvoje yra liepų, grikių, miško bei pavasarinis (rapsų, sodų) medus.

Medaus rūšys Lietuvoje

Ne visas medus – vienodas. Medus skiriasi savo spalva, skoniu, kvapu, sudėtimi ir, žinoma, vertingosiomis savybėmis. Visą tai lemia augalai, iš kurių bitės surenka nektarą. Pasaulyje žinoma apie 300 medaus rūšių, vertinamų dėl skirtingų savo savybių. Lietuvoje vienu vertingiausių laikomi grikių ir liepų medūs. 

Grikių medus yra sodrios rudos spalvos, stiproko poskonio medus turintis daug antioksidantų ir geležies. Kadangi iš medaus žmogaus organizmas geba pasisavinti beveik visas vertingąsias medžiagas, šis medus itin rekomenduojamas sergant mažakraujyste, stiprinant nervų sistemą. 

Liepų medus – priešingai – yra gana švelnaus skonio, šviesus, dažnai kreminės konsistencijos. Tai – bene populiariausias medus Lietuvoje, kurio savybės taip pat žinomos geriausiai: jis ramina, padeda sergant peršalimo, kvėpavimo organų sistemos ligomis, taip pat skatina prakaitavimą, todėl jo padauginti nereikėtų.

Prie vertingiausių priskiriamas ir pavasarinis medus. Bitės jį gamina iš sodų ir pievų žiedų nektaro. Jis tampa ypač vertingu, jei pavasariniame meduje vyrauja kiaulpienių nektaras. Tuomet šis medus tampa galingu ginklu kovojant su peršalimo ligomis, nes turi daug antibakterinių savybių. Pavasarinis medus laikomas vienu mažiausiai alergizuojančių, todėl rekomenduojama būtent jį duoti vaikams. 

Lipčiaus medus, surinktas iš amarų išskyrų, skiriasi nuo žiedų medaus. Jame daugiau dekstrinų, mineralinių medžiagų, sacharozės, mažiau invertuoto cukraus, negu nektaro meduje. Ypač daug lipčiuje yra šarminių metalų – kalio ir natrio druskų. Kadangi lipčiaus meduje mažiau vandens ir daugiau baltymų, dekstrinų, jis 2-3 kartus tirštesnis už žiedų medų. Bičiųžiemos maistui lipčiaus medus netinka, o žmogui jis labai naudingas.

Medus – vienas seniausių maisto ir sveikatai naudingų produktų. Graikai tikėjo, kad medus gali pailginti žmogaus gyvenimą, teikti žvalumo ir sveikatos.

Medaus nauda sveikatai

  • Antioksidacinis poveikis. Neperdirbtas medus pasižymi antioksidaciniu poveikiu dėl meduje randamų natūralių antioksidantų (pavyzdžiui, vitamino C), kovojančių su laisvaisiais radikalais, kurie pažeidžia organizmo ląsteles ir prisideda prie senėjimo, vėžio bei lėtinių ligų vystymosi ir progresavimo.
  • Antibakterinis ir priešgrybelinis poveikis. Medus taip pat pasižymi antibakteriniu ir priešgrybeliniu poveikiu dėl jame vykstančios fermentinės gliukozės oksidacijos reakcijos, kurios metu išsiskiria vandenilio peroksidas, veikiantis dezinfekuojančiai. Priešuždegimiškai medus veikia mažindamas edemą (tarpląstelinio skysčio susikaupimą audiniuose) bei kraujo plazmos uždegimą skatinančių citokinų (baltyminių medžiagų, koordinuojančių imunines reakcijas), tokių kaip IL-6, TNF-α ir kitų, gamybą
  • Padeda virškinimo sistemos funkcijoms. Medus sutrumpina viduriavimo trukmę, sergant bakterinės kilmės gastroenteritu (skrandžio ir plonojo žarnyno gleivinės uždegimu). Naujesni tyrimai kaip tik parodė, kad medus pasižymi švelniu vidurius laisvinančiu bei vidurių pūtimą mažinančiu poveikiais.
  • Peršalimui gydyti. Medus iš tikrųjų palengvina peršalimo, gerklės skausmo ir kosulio simptomatiką.
  • Gerina kalcio įsisavinimą.
  • Puikus vitaminų ir mineralų šaltinis.

Medaus vartojimas

Sveikiems žmonėms rekomenduojama suvartoti ne daugiau 10–12 g (~1 arbatinis šaukštelis) medaus per dieną, tačiau reikėtų nepamiršti kiekvienam individualiai atsižvelgti į kasdienį papildomą cukraus kiekį. Nors cukriniu diabetu sergantiems asmenims reikia itin atsakingai vartoti medų dėl jame esančių kalorijų ir galėjimo greitai padidinti gliukozės kiekį kraujyje.

Jums gali patikti:

Šaltalankis – ar tikrai gamtos vaistas ir organizmo stebuklas? Nauda sveikatai ir daugiau

Ryžiai – nauda sveikatai ar žala?

Serbentai – naudingi nuo lapų iki sėklų

Spanguolės ir jų nauda mūsų sveikatai

Avižos, avižų nauda. Kokias avižas pasirinkti?

Dalintis šiuo straipsniu
Facebook Twitter Kopijuoti nuorodą Spausdinti
Dalintis
Praeitas straipsnis Serbentai – naudingi nuo lapų iki sėklų
Kitas straipsnis Ryžiai – nauda sveikatai ar žala?
Palikti komentarą Palikti komentarą

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

- Reklama -
Ad image

Nauji straipsniai

Sportas: svarbi sveikatos gerinimo priemonė
Sportas 24 sausio, 2023
CBD: naujas būdas pagerinti seksualinę funkciją ir malonumą
Sveikata 24 sausio, 2023
Gero miego paslaptys: 7 papildai, kurie padės jūsų miegui
Miegas 14 sausio, 2023
Psichologinis smurtas: kodėl kartais jo nepastebime ar nenorime pastebėti?
Sveikata 13 sausio, 2023
//

Internetinis gyvenimo būdo žurnalas yra specialiai sukurtas visiems Lietuvos žmonėms, besidomintiems mityba, grožiu, mada ar sportu.

Naudasveikatai.lt - Sveika gyvensena, sveika mityba, sveikatos naujienos

© 2023 Naudasveikatai.lt. Nepriklausomas informacijos šaltinis. Visos teisės saugomos.

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Pamiršote slaptažodį?