Juodieji serbentai gali būti naudojami įvairiai – nuo jų lapų iki sėklų. Pavyzdžiui, iš augalo lapų galima pasigaminti užpilų bei arbatų. Juodųjų serbentų sėklos naudojamos aliejui išgauti.
Tačiau dauguma žmonių renkasi juodųjų serbentų uogas – šviežias, šaldytas ar džiovintas. Kad ir kaip bus pasirinkta naudoti juoduosius serbentus, tai gali duoti akivaizdžią naudą žmogaus sveikatai.
Juodieji serbentai nuo senų laikų buvo dažnas kaimo vietovių ar sodybų augalas – panašiai išliko iki šių laikų. Juodieji serbentai turi išties daug naudų ir vitaminų reikalingų mūsų organizmui.
Juodųjų serbentų sudėtis ir pagrindinės savybės
- Daug askorbo rūgšties (vitamino C). Be to, juoduosiuose serbentuose labai mažai fermentų, kurie jį ardo, todėl perdirbant išlieka daug vitamino C. Vitamino C 7 – 8 kartus daugiau nei citrusiniuose vaisiuose.
- Juoduosiuose serbentuose yra 115 proc. paros normos organinių rūgščių (citrinos, obuolių ir vyno akmens rūgšties), kurios padeda virškinimui. Esant mažam skrandžio rūgštingumui kompensuoja druskos rūgšties trūkumą.
- Didelis kiekis kalio (350 mg 100-e g). Kalis šalina iš organizmo vandenį ir valgomąją druską, tai gerina sergančiųjų širdies ir kraujagyslių bei inkstų ligomis būklę.
- Daug chlorogeno rūgšties. Tai – galingas antioksidantas, saugantis nuo virusų ir bakterijų.
Juodieji serbentai turi vienas didžiausių vaisių antioksidacinių savybių, įskaitant antocianinus, todėl jie yra veiksmingi gydant ar užkertant kelią daugeliui sveikatos problemų. Antocianinai suteikia juodiesiems serbentams būdingą tamsią spalvą ir kovoja su laisvaisiais radikalais organizme, mažindami oksidacinį stresą ir ląstelių pažeidimus.
Vitaminų gausa juoduosiuose serbentuose
Juodieji serbentai turi didelę koncentraciją antocianinų, antioksidantų ir gama-linoleno rūgšties. Tačiau labiausiai šios uogos vertinamos dėl sudėtyje turimų vitaminų: A, B1, B5, B6, E ir svarbiausio – C vitamino. Juodieji serbentai turi keturis kartus daugiau vitamino C, nei didelis apelsinas, ir dvigubai daugiau antioksidantų, nei mėlynės. Kiekvieno žmogaus organizmui vitaminai yra būtini. Ir kievienas iš jų atlieka labai svarbias funkcijas:
- A vitaminas – saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų; yra būtinas regėjimui, nagų ir plaukų grožiui, dailiai odai, kaulams, dantims, imunitetui stiprinti.
- B1 vitaminas – padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, normalią nervų sistemos veiklą.
- B5 vitaminas – esant jo trūkumui, pradeda slinkti plaukai, gali atsirasti pigmentinių odos dėmių, odos uždegimų, kamuoja nuovargis.
- B6 vitaminas – padeda palaikyti psichologinę funkciją.
- E vitaminas – padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
- C vitaminas – metabolizuoja baltymus ir sintetina kolageną, būtiną odai prižiūrėti ir senėjimui stabdyti.
Juodųjų serbentų nauda
Serbentuose gausu vitamino C, E, taip pat – B grupės vitaminų ir antioksidantų, jos nekaloringos, lengvai virškinamos, turi antibakterinių savybių, reguliuoja kraujospūdį, gerina imunitetą.
Pektinų naudos
Pektinai, esantys juodųjų serbentų uogose, skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina miegą, mažina kraujospūdį. Pektinai neutralizuoja toksines medžiagas, kurios susidaro puvimo metu, normalizuoja žarnyno mikroflorą, gerina virškinimą.
Papildo geležies ir hemoglobino kiekį kraujyje
Juoduose serbentuose esantis karotinas bei įvairios mineralinės medžiagos papildo hemoglobino ir geležies kiekį kraujyje, gerina jo kokybę, stiprina kapiliarus ir saugo nuo hipertonijos.
Vitaminų C ir P šaltinis
Juodųjų serbentų uogose yra daug vitamino C ir P. Uogos rekomenduojamos vaikams bei senyviems žmonėmes (pasitarti su gydytoju), nusilpusiems ar po operacijų.
Moksliškai įrodyta, kad juodųjų serbentų uogose yra ypatingai daug vitamino C (70–280 mg/100 g šviežių uogų) – tai 4 kartus daugiau nei apelsinuose.
Skorbutas – vitamino C trūkumo sukelta liga, kuomet atsiranda odos ragėjimo požymių, kamuoja besiplečiantis kraujavimas. Juoduosiuose serbentuose nustatyti dideli askorbo rūgšties kiekiai, todėl šios uogos tradiciškai vertinamos kaip gausus vitamino C šaltinis ir vaistas skorbutui gydyti.
Fenoliniai junginiai šioms uogoms suteikia antioksidacinį, antisklerotinį, kapiliarus stiprinantį ir plečiantį poveikį. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad per dieną pakanka suvartoti 50 gramų juodųjų serbentų ir yra visiškai patenkinamas vitaminų C ir P poreikis.
Padeda kovoti su viduriavimu ir sumažėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu
Juodieji serbentai naudingi tiems, kurie dažnai viduriuoja ar yra sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.
Akims stiprinti ir regėjimui gerinti
Tyrimai atskleidė, kad vitaminas C, kurio itin gausu juoduosiuose serbentuose, gali būti labai veiksmingas kenčiant nuo sausų akių sindromo. Kitaip tariant, kai trūksta vitamino A, pasireiškia ragenos sausumas, prasideda infekcija – ragenos suminkštėjimas ir regos susilpnėjimas. Siekiant užkirsti kelią tokiam sveikatos sutrikimui, naudinga vartoti juoduosius serbentus.
Mažina cholesterolio kiekį kraujyje
Didelis (blogojo) cholesterolio kiekis padidina širdies ir kraujagyslių, kepenų ir kitų medžiagų apykaitos sutrikimų riziką. Be to, juodųjų serbentų sultyse gausu antioksidantų. Šios sultys apsaugo nuo lipidų oksidacijos žmogaus organizme. Tokiu būdu jie gali užkirsti kelią nutukimui ir lėtinėms ligoms, tokioms kaip aterosklerozė ar Alzheimerio liga.
Atkuria ir maitina odą
Įvairios odos ligos atsiranda dėl uždegimų, infekcijų ar senėjimo. Oda palieka sausa, peršti, niežti, parausta ir t.t. Atopinis dermatitas yra sunkios odos būklės, pastebėtos vaikams ir suaugusiems, pavyzdys. Tokiais atvejais oda turėtų būti intensyviai rūpinamasi, taisoma ir kondicionuojama. Klinikiniai tyrimai atrado specifinį juodųjų serbentų polisacharidą, kuris turi priešuždegiminį poveikį. Ši molekulė kontroliuoja uždegiminių junginių gamybą žmogaus imuninėje sistemoje.
Juodųjų serbentų naudojimas
Lyginant su kitais vaisiais, juodieji serbentai yra mažai kaloringi. Jei norėsite apdoroti šias uogas termiškai, atlikite tai neaukštoje temperatūroje, kad išliktų jų palankiosios sveikatai savybės. Juodieji serbentai yra labai skanūs švieži, ypatingai gražią spalvą ir puikų skonį jie suteikia glotnučiams, ledams, salotoms.