Salierų gydomosios savybės buvo žinomos dar Senovės Graikijoje, o Hipokratas teigė, kad salieras yra ne tik daržovė, bet ir vaistas.
Daugiausia gydomųjų savybių pasižymi salierų šaknys ir sėklos, o iš salierų spaudžiamos sultys padeda greitai atgauti jėgas ir sustiprinti imunitetą. Salierai yra ypač naudingi moterims, kadangi šios daržovės stabdo senėjimo procesus ir skatina lieknėjimą.
Salierų atsiradimo istorija
Manoma, kad salierai kilę iš Viduržemio jūros baseino. Senoviniuose rašytiniuose šaltiniuose yra nuorodų į tai, kad šis augalas buvo auginamas medicininiais tikslais dar iki IX amžiaus prieš Kristų. Salierų eterinis aliejus buvo naudojamas gydant peršalimą, gripą, blogą virškinimą, įvairių tipų artritus, kepenų ir blužnies ligas. Senovės Egipto kapuose buvo rasta pintų girliandų, pagamintų iš laukinių salierų. Graikų rašytojas Homeras salierą pavadino “selinonu“.
Lotyniškas pavadinimas buvo selinun, o prancūziškas žodis celeri panašus į tai, ką naudojame šiandien.
Salieras turi daug vitamino K atsakingo už kraujo krešėjimą. 100g saliero aprūpina organizmą 37% vitamino K dienos normos. Tai pat salieruose aptinkamas nedidelis kiekis vitaminų A, C, B9.
Kuo naudingi salierai?
Salieruose yra C, B ir PP grupės vitaminų, amino rūgščių, kalcio, kalio, fosforo, natrio druskų, eterinių aliejų, rūgštynių rūgšties ir acto. Daržovėse taip pat yra tonizuojančių medžiagų, saugančių organizmą nuo onkologinių ligų ir normalizuojančių medžiagų apykaitą.
Salieruose esantys eteriniai aliejai pasižymi antibakteriniu poveikiu, todėl dezinfekuoja burnos, ryklės, skrandžio ir žarnyno gleivines.
Salierai padeda pagerinti nervų sistemos veiklą, regėjimą, virškinimo sistemos ir inkstų darbą bei apetitą.
Salieras – tai vienintelė daržovė, kuri turi „neigiamą“ kalorijų kiekį. Tai reiškia, kad saliero suvirškinimui organizmas sunaudoja daugiau energijos nei iš jo gauna. Jokia racionali dieta (aišku, kuria siekiama sumažinti svorį) negali apsieiti be šios daržovės.
Naudinga turintiems anstvorį
Salieruose esančios medžiagos skatina šlapimo rūgšties druskų šalinimą iš organizmo. Salierus rekomenduojama valgyti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, reumatu ar podagra. Šios daržovės yra labai naudingos pagyvenusiems ir antsvorio turintiems žmonėms, kadangi padeda apsisaugoti nuo įvairių ligų ir sveikatos sutrikimų: aterosklerozės, neurozės, nutukimo, nemigos, pagerina širdies darbą, virškinimą, smegenų veiklą, valo kraują, kelia tonusą ir reguliuoja vandens ir druskų apykaitą organizme.
Salierų nauda sveikatai
• Vertingiausia žalių salierų savybė yra ta, kad juose yra daug biologiškai aktyvaus organinio natrio. Viena natrio cheminė savybė yra išlaikyti ištirpdytą kalcį.
Ir dar viena vertinga savybė – salierų stiebus galima valgyti net ir esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, nors šakniastiebius naudoti nepatartina.
• Salierai turi labai daug magnio ir geležies, o būtent toks derinys labai naudingas.. ir yra tiesiog kaip maistas kraujo ląstelėms.
• Salierai pasižymi švelniu vidurių laisvinamuoju poveikiu, stimuliuoja skrandžio sulčių gamybą, taip yra pagreitinamas ir visas virškinimo procesas, kuris natūraliai išvalo skrandį bei žarnyną nuo įvairių maisto liekanų, neleidžia vystytis puvimo procesams.
• Salieras jaunina organizmą – jis valo toksinus, tuo būdu sulėtindamas senėjimo procesus.
• Salierai rekomenduojami, kai dažnai varginana vidurių užkietėjimams.
• Salieras pagerindamas medžiagų apykaitą ir padeda atsikratyti antsvorio. Ypač salierų stiebuose gausu ląstelienos, kuri ilgam suteikia soties pojūtį.
• Salierai ypač tinka dietinei mitybai, net yra manoma, kad geresnio dietinio maisto už salierus tiesiog nėra. Salierai organizmui padeda geriau įsisavinti baltymus.
• Salierai gydo ilgai negyjančias odos žaizdas, nudegimus, ant pūlinių žaizdų patariama uždėti susmulkintų salierų lapų.
• Salierai stiprina organizmo atsparumą ligoms.
• Salieras padeda sumažinti nuovargį, depresiją, veikia raminančiai, tuo pačiu žvalina bei suteikia energijos, pakelia nuotaiką, tuo pačiu padidina darbingumą bei ištvermę.
• Salierų patariama dažniau naudoti tiems, kurie dirba labai įtemptą darbą, dažnai patiria stresą, juose yra nemažai magnio, kuris veiksmingai prisideda prie nervų sistemos stiprinimo bei veiksmingai numalšina nerimo jausmą.
• Šviežios salierų sultys rekomenduotinos esant skausmingomis menstruacijomis, sulčių patariama gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną, pusė valandos prieš valgį. Taip pat, naudingas salierų sėklų antpilas.
• Nuolatinis salierų įtraukimas į valgiaraštį stabdo auglių ląstelių dauginimąsi, stabdo vėžinių ląstelių augimą, apsaugoti nuo laisvųjų radikalų.
• Nuolat salierus įtraukt į valgiaraštį kūnas natūraliai atsikrato perteklinio skysčio.
• Salierai padeda inkstams, šalina ne tik organizme susikaupusius toksinus bet ir apsaugo nuo inkstų akmenų. Tačiau jei inkstuose jau yra akmenų, salierų sulčių geriau nevartoti.
• Salieruose yra flavonoido apigenino, pasižyminčio antivėžiniu poveikiu, ypač sumažina riziką susirgti leukemija, kiaušidžių bei prostatos, tiesiosios žarnos, skrandžio vėžiu. Flavonoidai paprastai vadinami vitaminu P.
• Salierai gerina vandens ir druskų apykaitą organizme, be to.. salieruose yra nemažas kiekis natrio, kuris užtikrina kalcio balansą organizme.
• Salierus į valgiaraštį kuo dažniau patariama įtraukti sergant širdies ir kraujagyslių, centrinės nervų sistemos, inkstų, kraujo ligomis.
• Salierai pasižymi antireumatiniu poveikiu. Todėl sergančiųjų reumatu valgiaraštyje jų neturėtų trūkti.
• Naudingosios salierų medžiagos teigiamai veikia sergančiuosius podagra, alergine dilgėline, dermatitais, akmenlige.
• Salierai padeda nuo radikulito skausmų.
• Salierų stiebai veikia kaip diuretikas, padedada pašalinti sąnariuose nusėdusius šlapimo rūgšties kristalus, kurie gali sukelti sąnarių skausmą ir judėjimo diskomfortą.
• Salierų lapų naudinga sergant ligomis, kurių priežastis – nervų sutrikimai, taip pat visais padidėjusio rūgštingumo atvejais. Mat salierai neutralizuoja rūgštis, valo kraują. Juose yra apsauginių medžiagų, naudingų galvos smegenims ir nervų sistemai.
• Salierai gali sumažinti kraujospūdį, ypač tam tinka salierų sultys. Salierų sultis reikėtų gerti ne ilgiau kaip savaitę, po savaitės vertėtų daryti trijų savaičių pertrauką ir po to sulčių kursą galima pakartoti – sultis vėl gerti kasdien savaitę.
• Salieruose gausu organinės druskos, kuri yra naudinga organizmui, tad salierai gali šiek tiek pakeisti ir valgomąją druską, tereiktų nesūdytus valgius pabarstyti susmulkintais salierais. Salieruose esanti druska nėra pavojinga turintiems aukštą kraujo spaudimą.
• Nuolatinis salierų įtraukimas į valgiaraštį, ypač žalių – teigiamai veikia odą ir akis.
• Salierai kartu su krienais, medumi ir citrina sugeba išvalyti mūsų sąnarius nuo senatvėje susikaupusių druskų.
• Salierai nuo seno yra laikomi puikūs ir pigūs afrodiziakai.
• Nutukimo profilaktikai reikėtų gerti po du arbatinius šaukštelius saliero sulčių per dieną. Galima jų išgerti ir daugiau, tik nereikėtų viršyti pusės stiklinės.
• Salierų sultys padeda sumažinti potraukį saldumynams ir sočiam, bet nesveikam maistui.
• Šviežios salierų sultys skatina šlapimo išsiskyrimą. Salierų pagrindu yra sukurti net šlapimo išsiskyrimą skatinantys vaistai.
• Salierai, o ypač salierų sultys efektyviai sumažina ir blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Salieruose esančios skaidulos skatina cholesterolio pasišalinimą iš organizmo, o tai teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.
• Salierai naudingi sąnariams, pasižymi antiuždegiminėmis savybėmis, kurios padeda sumažinti sąnarių patinimą bei skausmą. Ypač naudingos salierų sultys.
• Kasdien išgeriamas puslitris morkų ir salierų sulčių padeda atstatyti kremzles ir sąnarius ir normalizuoti jų funkcionalumą.
• Cikorijų, morkų, petražolių ir salierų sulčių mišinys naudingas regėjimo nervo ir akies raumenų sistemai, naudingas esant regėjimo sutrikimams. Netgi teigiama, kad kasdien išgeriant po 250 gr. tokių sulčių mišinio – atsistato regėjimas iki normalaus per kelis mėnesius ir daugeliu atveju nebereikia akinių.