Dauguma pasaulio tautų mėgsta ryžius ir naudoja juos, patiekdami įvairius patiekalus kaip garnyrą ar kaip savarankišką produktą. Ryžiai skanaujami ir mūsų šalyje, o vasariniai kepsniai ant laužo – tiesiog neįsivaizduojami be jų!
Ryžių rūšys
Pagrindinis veiksnys, lemiantis ryžių naudą – grūdų perdirbimo laipsnis: kuo mažiau grūdai apdirbti, tuo labiau išlikusios maistingosios medžiagos, tuo naudingiau sveikatai.
Ryžių rūšys:
- Baltieji.
- Rudieji.
- Laukiniai (juodieji).
Yra du pagrindiniai baltųjų ryžių perdirbimo būdai.
- Šlifuoti: mažiausiai naudingi: grūdų apdirbimo procese pašalinamas apvalkalas, kuriame yra daugiausia vitaminų ir mikroelementų. Tačiau tokie ryžiai greitai paruošiami ir universalūs, todėl populiariausi Europoje ir Azijoje. Virimo laikas 10-15 minučių
- Garinti: Garintuose grūduose išsaugoma iki 80% naudingų medžiagų. Ryžiai nesulimpa, išvirus lieka kietoki. Šviesėja nuo gintarinės spalvos iki baltos. Virimo laikas 15-20 minučių
Baltieji ryžiai yra labiausiai paplitusi rūšis, nors rudieji ryžiai turi daugiau naudos sveikatai. Gamintojai iš ryžių gamina daug produktų, įskaitant ryžių miltus, ryžių sirupą ir ryžių pieną.
Kuo skiriasi baltieji ryžiai nuo rudųjų?
Baltieji ryžiai yra rafinuoti, poliruoti ir su išvalytomis sėlenomis bei gemalais. Toks būdas sumažina maistinę vertę. Tuo tarpu rudieji ryžiai yra sveiki grūdai, kuriuose yra sėlenų, gemalų ir yra išsaugota grūdo maistingumas. Tokiuose ryžiuose yra skaidulų, mineralų ir antioksidantų.
Tiek baltuosiuose, tiek ruduosiuose ryžiuose yra daug angliavandenių ir šiek tiek baltymų. Juose beveik nėra riebalų ir cukraus. O kalbant apie virtus ryžius – juose yra daug vandens, kurie sudaro beveik 70% viso jų svorio.
Baltieji ryžiai | Rudieji ryžiai | |
Magnis (mg) | 13 | 110 |
Fosforas (mg) | 135 | 250 |
Kalis (mg) | 111 | 260 |
Selenas (qg) | 2 | 2 |
Baltymai (g) | 6.9 | 7.1 |
Skaidulos | 2.2 | 8.7 |
Baltieji ryžiai, dėka perdirbimo, gali padidinti cukraus kiekį kraujyje, o rudieji ryžiai turi mažesnį glikeminį indeksą ir gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Ryžių nauda sveikatai
Ryžių sudėtyje yra sudėtingų angliavandenių, tai išreiškia, kad energija ilgą laiką patenka į kūno raumenis ir audinius, o tai padeda gerokai sumažinti dienos cukraus ir riebalų kiekį, dėl to ryžius mėgsta dietologai.
Ryžiuose yra labai nedaug baltymų, tačiau yra 8 esminės amino rūgštys, kurios dalyvauja naujų ląstelių organizme formavimesi. Be to, nėra glitimo – augalinio baltymo, kuris kai kuriems žmonėms sukelia alergijas.
Ryžiai yra puikus kalio šaltinis, todėl jis yra skirtas širdies ir kraujagyslių bei inkstų ligų prevencijai. B1, B2, B3 ir B6 gausa stiprina nervų sistemą ir prisideda prie maistinių medžiagų transformacijos į energiją.
Ryžiai turtingi lecitinu, aktyvinančiu smegenų veiklą, gama-aminosviesto rūgštimi, stabilizuojančia kraujo spaudimą, oligosacharidu stimuliuojančiu žarnyno veiklą ir šiek tiek kalciu, geležimi, cinku, fosforu ir jodu. Naudingos ryžių savybės vertos dėmesio ir pagyrimų.
Ryžiai naudingi žmonėms:
- esant padidėjusiam rūgštingumui.
- turint opas ir gastritą.
- viduriuojant.
- esant sąnarių problemoms.
- norintiems numesti svorio.
Ryžių neigiamos savybės
Kaip bebūtų gaila visiems ryžių mylėtojams, baltų ryžių vartojimas padidina diabeto riziką (dažniausiai susiduria moterys). Be to, ryžiai netinka esant ekstremalaus laipsnio nutukimui, polinkiui į vidurių užkietėjimą ar žarnyno dieglius.